Wednesday, May 14, 2008

Seepraraidoitus ei autakaan?

Mielenkiintoinen artikkeli A List Apartin kautta: http://www.alistapart.com/articles/zebrastripingdoesithelp

Pähkinänkuoressa: kirjoittaja oli yrittänyt löytää tutkittua tietoa siitä, että seepraraidoitus (joka toisen rivin värittäminen toisella värillä) parantaisi taulukoiden luettavuutta. Eikä ollut löytänyt. Mikä on sinänsä jo hämmentävää - mutta kun pikaisesti mietin, minäkin olen vain aina lukenut ohjeista, oppaista ja kuullut vanhempien taittajien/graafikoiden/muiden neuvon siitä, että ne auttavat. Olisiko niin, että tätä ei ole varsinaisesti yritetty testata koskaan?

Toteutetussa kyselyssä lopputulos oli, että raidoista ei ollut sanottavaa hyötyä. Toisaalta kysely oli suppea, ja syitä tilastollisesti merkittävien erojen puuttumiseen voi löytyä esimerkiksi esitetystä datasta tai tutkimusasetelmasta. Nyt kirjoittaja on tekemässä jatkotutkimusta aiheesta, linkki löytyy artikkelin perästä.

Itse olen sillä kannalla, että vaikka mittausten mukaan lukunopeus tai luettavuus ei raidoituksesta paranisi, sen vaikutus lukukokemuksen miellyttävyyteen on niin suuri (myös tuossa kyselyssä), että raidoitus on hyvä olla. Toisaalta myös haluaisin nähdä selvityksiä vaihtelevammalla ja laajemmalla materiaalilla.

Onpa kyllä outoa, jos tuota ei oikeasti aiemmin ole tutkittu :-O

Edit: muistan kyllä, että muutamissa tilanteissa raidoitukset ovat omissakin projekteissa tuntuneet parantavan luettavuutta. Mutta noissa tilanteissa kyse on voinut olla ihan tuosta mielikuvasta ("tuntuu siltä että tätä on nyt mukavampi ja helpompi lukea"); visuaalisesta miellyttävyydestä - eikä välttämättä sekunnein tai oikein tuloksin mitattavasta lukutehokkuuden kasvusta. Hmm...

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home